Droneberedskap i NORBR

Bruk av droner ved akutte hendelser blir stadig vanligere blant blålysetatene og andre beredskapsorganisasjoner. Nå er drone også blitt en del av verktøykassen til Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS.

Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS (NORBR) og Romsdal interkommunale utvalg mot akutt forurensning (RIUA) har i samarbeid fått på plass en operatørgodkjenning i kategori 2 (RO2). Dette lar brannvesenet operere med droner i ulike operasjoner som kan bidra til en sikrere og mer effektiv håndtering av hendelser.

- I hovedsak er dronen tenkt brukt som et støtteverktøy ved branner, søk/redning og oljevernaksjoner. Å få «øyne i luften» gir oss mye verdifull informasjon, som igjen skaper felles situasjonsforståelse og gjør oss bedre rustet til å ta gode beslutninger når vi håndterer ulike typer hendelser. Ved hjelp av en drone kan vi også effektivt grov-søke større områder ved søk etter personer eller lokalisere utslipp på sjø. Det kan også bidra til å øke sikkerheten til egne mannskaper hvis man kan bruke dronen i stedet for å sende inn mannskap i utsatte områder som for eksempel rasområder, sier varabrannsjef Trygve Lennavik i NORBR.

NORBR og RIUA har i dag to droner, der den siste ble kjøpt inn med støtte fra Varig Forsikring Nordmøre og Romsdal. Denne har både vanlig kamera og et enkelt termisk kamera som standard utrustning, men kan også utstyres med bla. høyttaler eller lyskaster ut ifra type oppdrag.

- Drone er en moderne teknologi som er med på å effektivisere skadebekjempelse i mange ulike situasjoner for brann og redningstjenesten. Derfor er vi i Varig Forsikring Nordmøre og Romsdal glad for å bidra med slik støtte til NORBR.  Vi, som er et lokalt og kundeeid selskap med historie tilbake til 1841 og som var forløperen til det lokale brannvesen, har alltid hatt stort fokus på skadeforebygging og på å sikre liv, helse og verdier. Det er med stor tilfredshet at vi forsetter det gode samarbeidet med NORBR og deres viktige arbeid for sikkerhet og trygghet for våre innbyggere i Nordmøre og Romsdal, sier leder for Næringsliv Eyvind Pettersson.

Brannformann Frank Eik, varabrannsjef Trygve Lennavik, Kari Buvik fra Varig Forsikring Nordmøre og Romsdal og kommunikasjonsansvarlig Endre Dahlen i NORBR.