Her kommer vinter`n

Vinteren nærmer seg og med den er det også mange som tar i bruk ildstedet sitt for å holde varmen. For å unngå brann i pipen og samtidig få mest effekt ut av veden er det viktig at du fyrer riktig.

Tørr ved gir to til tre ganger så mye varme som fuktig ved og vil heller ikke medføre nevneverdig soting i pipeløp eller ildsted.

- Tørr ved er første prioritet. Nummer to er å fyre med riktig trekk i ildstedet. Skal du få god forbrenning kreves det mye luft, noe som ofte kan være en utfordring i nye hus med moderne ventilasjonssystemer eller uten direkte frisklufttilførsel til ildstedet. Her må du kanskje sette et vindu på gløtt i oppfyringsfasen. Når du har fått god varme i ildstedet kan du justere trekken litt ned, men flammene skal fortsatt danse livlig. Veden skal ikke ligge å ulme, sier fagleder for feiing og tilsyn Morten Kvam.
Fyring med våt ved og dårlig trekk fører til dannelse av beksot i pipen. Beksoten er brannfarlig og vil ved en brann avgi enorme temperaturer som i verste fall kan føre til husbrann.

Riktig ved
Det skal kun fyres med rent trevirke i ildstedet. Trykkimpregnert eller malte materialer avgir giftige gasser når de brenner og etterlater seg tungmetaller i asken. I tillegg kan det skade både ildsted og skorstein.
- Fyr kun med rent trevirke. Størrelsen på kubbene kan godt være relativt små, omtrent som bunnen på en 0,5 liters flaske. Dette gir deg god effekt og mye varme for pengene, sier Kvam.

Til slutt et lite tips til rene glass i ildstedet: fukt litt tørkepapir, dypp dette i asken i ildstedet og vask glasset med dette. Tørk av med tørt papir. Gratis og miljøvennlig!  

 

Oppe til høyre ser du et pipeløp med beksot. Dette medfører stor brannfare. Nede til høyre er det samme pipeløpet etter at feieren har frest ut beksoten og fjernet risikoen for brann i pipeløpet.