Vinteren er høysesong for boligbranner – test røykvarsleren 1. desember

I Nordmøre og Romsdal brann og redning sitt ansvarsområde har det de siste fem årene vært 81 boligbranner. Røykvarsleren redder liv. Test røykvarslerne og bytt batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember.

Så langt i 2022 har det vært 12 boligbranner i NORBR sine kommuner (Tingvoll, Aukra, Gjemnes, Sunndal, Rauma og Molde). De siste fem årene har det vært 81 boligbranner til sammen i disse kommunene.

- Alle kan bli bedre på å tenke brannsikkerhet. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal, og at de kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier leder Forebyggende avdeling Jon Børge Horneland i NORBR.

Alle bolighus skal ha minst én røykvarsler i hver etasje og disse skal man kunne høre i alle oppholdsrom/soverom. Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid.  Det klart beste er å ha varslere som er seriekoblet.

Det finnes forskjellige typer røykvarslere. Noen har en «test» knapp man kan trykke på for å sjekke om det piper. Andre har et brannalarmanlegg som sier ifra automatisk hvis det trengs batteribytte. Finn ut hvilken type du har hjemme, test røykvarsleren og bytt batteri hvis det er behov for det.

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren samtidig som man holder på med en haug med andre oppgaver i heimen kan utgjøre en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember, sier Horneland.

røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Røykvarslerdagen er et mangeårig samarbeid mellom Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Det lokale eltilsyn, brannvesenet og Gjensidige.