Våren er her: sjekk utstyret!Med varmere vær og vår begynner også grill- og båtsesongen. Bruker du gass bør en kontroll av utstyret være en del av sesongforberedelsene. Mange bruker propan til koking, varme i båt eller i forbindelse med grilling. Et dårlig vedlikeholdt gassanlegg kan være en stor farekilde der lekkasjer kan føre til gassansamlinger og eksplosjonsfare. - Så lenge utstyret er i orden og det brukes riktig er bruk av gass trygt. For å være sikker på dette må du se over utstyret regelmessig. For eksempel må gummislangen som leder gass fra beholderen til grillen sjekkes jevnlig for sprekker. Slangen har en levetid på 2-5 år og skal være datostemplet. Selve regulatoren på gassflasken bør byttes hvert femte år. Se også over grillen og slangeklemmer for å se etter lekkasjer og andre feil, sier Endre Dahlen kommunikasjonsansvarlig ved Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS (NORBR). Også i båten er det mange som brukes gass til oppvarming, matlaging og til å drive kjøleskap. Bruk og oppbevaring av for eksempel propan krever forsiktighet. - I likhet med gassgrillen må du sjekke slanger og koblinger regelmessig. Ettersom propan er tyngre enn luft vil en lekkasje føre til opphopning av gass i bunnen av båten noe som igjen er en stor eksplosjonsfare. I tillegg til jevnlig kontroll av installasjonen vil det å montere en gassvarsler øke sikkerheten, sier Dahlen. Dersom du bruker dieseldrevet oppvarming kan en CO-varsler beskytte deg mot kullosforgiftning. Dette gjelder spesielt i båter der man overnatter. Slik kan du oppdage gasslekkasjer: Bøy og tøy gasslangen for å se etter sprekker (sjekk datostempling). Pensle såpevann på slangen og gassforbindelsene. Lekker det gass, vil det oppstå små såpebobler. Du kan også bruke en egen lekkasjespray. Bruk nesen. Lukter du gass, må du snarest stenge av tilførselen og fjerne gassflasken fra grillen. Gassflasker skal ikke lagres i kjeller Her finner du gassvettreglene: http://www.sikkerhverdag.no/gass/riktig-bruk-av-gass/gassvettreglene/ Sist endret 28.04.2020 08.51